5 keer een misverstand over laminaat

Misverstand laminaatvloer

Er bestaan nogal wat misverstanden over het leggen en de eigenschappen van laminaat en de ondervloer die erbij hoort. In dit artikel worden vijf veelvoorkomende misverstanden besproken en weerlegd. Laminaat is de laatste jaren enorm ontwikkeld, waardoor veel van de vooroordelen die zijn ontstaan met gemak kunnen worden weerlegd.

Misverstand 1: Laminaat is eenvoudig te leggen

Misverstand laminaatvloerIn vergelijking met een hardhouten vloer, die door een expert moet worden gelegd die gebruik maakt van lijm en spijkers, is laminaat eenvoudiger te leggen. Let hier op het woord ‘eenvoudiger’ in vergelijking met het woord ‘eenvoudig’. Het is verstandig je eerst in te lezen over hoe je een een laminaat vloer en bijbehorende ondervloer zou moeten installeren voordat je begint te leggen.

In de eerste plaats moeten laminaat planken volledig worden ontdaan van de verpakking en moeten ze 48 uur liggen in de kamer waar ze gelegd gaan worden. Dit is nodig om het hout te laten acclimatiseren. Het hout kan namelijk enkele millimeters krimpen of groter worden door het vochtgehalte of de temperatuur in de kamer. Vervolgens moet de vloer waarop de laminaatvloer gelegd gaat worden volledig worden schoongemaakt en eventuele schimmels moeten worden weggehaald. Vergeet vervolgens ook niet een vochtwerende laag of volledige ondervloer aan te brengen om het laminaat niet krom te laten trekken. De onderkant van de deur moet worden bijgeschaafd om ruimte te maken voor de dikkere vloer en dan kunnen de planken worden gelegd. Planken zullen moeten worden opgemeten en waar nodig ingekort. Neem ook hiervoor de tijd en zaag eerder iets te ruim dan te krap. Bijvijlen is mogelijk, nieuw hout bij plakken helaas niet. Let er ook op dat je voldoende ruimte (een paar milimeter) laat tussen de vloer en de muur, zodat de vloer voldoende kan uitzetten. Dit lelijke gat kan je natuurlijk wegwerken door een plint te plaatsen.

Zoals blijkt is het niet zo eenvoudig en snel om een laminaat vloer te leggen als vaak gedacht wordt. Het is wel goed mogelijk, als je er de tijd voor neemt en je goed inleest. Veel klussers zijn je al voorgegaan.

Misverstand 2: Laminaat ziet er goedkoop uit

Tja, laminaat is een vloer die doet alsof het een andere vloer is. Het is ontworpen om eruit te zien als een hardhouten vloer. Maar denk nu niet dat een laminaatvloer er goedkoop uitziet. Als er iets is dat fabrikanten van laminaat hebben geleerd in de laatste jaren is het de kunst van het kopiëren!

Om laminaat eruit te laten zien als een echte hardhouten vloer wordt er een patroon van een echte hardhouten boom gekopieerd op de planken. De koplopers in de laminaatwereld hebben een nieuwe manier ontwikkeld om laminaat eruit te laten zien als een echte hardhouten vloer. Ze bewerken mal van het echte hout met extra dieptelijnen en brengen textuur aan op de planken om zo een nog beter resultaat te simuleren.

De echt goede laminaatvloeren zijn bijna niet meer te onderscheiden van een echte hardhouten vloer. Een groot voordeel hiervan is dat exclusieve houtsoorten worden gespaard maar wel beschikbaar zijn voor iedere woonkamer.

Misverstand 3: Laminaat is over een bestaande vloer te leggen

Laminaat en ondervloer kun je ook online kopenHet kan, maar mooi is het niet. Door ongeduld wordt het wel vaak gedaan, de vloer wordt gewoon over de bestaande vloer heen gelegd. Bij het verwijderen van het laminaat na een aantal jaren komt er dan een leuke verrassing tevoorschijn.

Het is inderdaad een stuk sneller en gemakkelijker om een laminaatvloer gewoon te leggen over de bestaande vloer. Dit leidt tot een vloer die niet strak ligt, vervelend loopt en sneller slijt. Laminaatplanken zijn vrij dun, dus de vloer eronder moet glad en strak zijn om geen bulten te veroorzaken in het laminaat. Verwijder dus de bestaande vloer, leg een goede ondervloer en je hebt jarenlang veel meer plezier van je nieuwe vloer.

Misverstand 4: Laminaat kan niet in de kelder worden gelegd

Dit misverstand heeft wel een kern van waarheid. Het is simpelweg afhankelijk van het soort laminaat dat je kiest. Er zijn veel verschillende factoren die fabrikanten meenemen in de productie van het laminaat. Hieronder bevind zich ook de factor vochtwerendheid. Let dus goed op in de winkel of het laminaat geschikt is voor vochtige ruimtes.

Daarnaast is het nodig ondervloer laminaat te leggen om een extra vochtbarriere op te werpen en het laminaat mooi recht te houden. Let ook bij de aanschaf van de ondervloer goed op de verschillende eigenschappen. Het is dus goed mogelijk laminaat te leggen in enigszins vochtige ruimtes als je goed oplet wat je aanschaft, je bent al voorgegaan door veel klussers.

Misverstand 5: Laminaat trekt snel krom

Tenzij je laminaat in de douche  wilt leggen is dit niet waar. Zoals ook in misverstand 4 wordt uitgelegd kan laminaat prima tegen een beetje vocht als er een goede ondervloer wordt gelegd.

Ook het laten vallen van een glas water kan geen kwaad als het maar niet blijft liggen en de tijd heeft om in het hout te trekken.  Laminaat kan zelfs gedweild worden. Dit kan doordat de platen allemaal zijn afgewerkt met een vochtwerende laag die tot op zekere hoogte goed tegen vocht bestand is. Met een goede ondervloer laminaat is optrekkend vocht ook geen probleem.