geluidsisolatie door ondervloer voor laminaatIedereen heeft wel eens over een vloer gelopen en een opmerking geplaatst over het akelige tikkende geluid. Dit geluid dat al veroorzaakt wordt door er simpelweg overheen te lopen. Vrouwenschoenen met naaldhakken zijn misschien wel het beste voorbeeld. Maar ook als er iets op het laminaat valt hoor je hetzelfde akelige getik. Veel ondervloeren hebben als eigenschap dat dit akelige tikken enigszins wordt gedempt. Er zijn ook ondervloeren die speciaal gemaakt worden om deze geluiden volledig weg te nemen.

Vervelender is nog dat je misschien de televisie met zware surroudset van je buren kunt horen. Dwars door de vloeren. Rechtstreeks je slaapkamer in. Hiervoor zijn speciale ondervloeren die ook zorgen voor geluidsisolatie naar andere verdiepingen. Deze isolerende platen zorgen voor een prettiger woonervaring en minder irritatie, of in het ergste geval ruzie met de buren.

Koop in geen enkel geval een ondervloer als aan het laminaat al een ondervloer is vastgelijmd. Ook niet om geluid te minimaliseren. De extra demping zal gaal leiden tot verschuivingen en tot breuken en scheuren op de plekken waar het laminaat in elkaar geklikt / gelijmd is.

 Geluidsisolatie in decibel

Op de meeste verpakkingen van ondervloeren staat aangegeven tot hoeveel dB (decibel) de ondervloer geluid kan verminderen. Een ondervloer die volgens de verpakking 10 dB vermindering van geluid belooft, doet dit op een bepaalde frequentie. Hoge geluiden worden bijvoorbeeld sterk verminderd, als het tikken van naaldhakken op de vloer of het vallen van bestek. Het zal alleen geen effect hebben op de zware R&B dreunen die gedraaid wordt op de stereo van de onderbuurman.

Kijk dus goed na op welke frequentie de ondervloer geluidsbeperking kan waarmaken. Vergelijk dit ook met de behoefte in huis. Het is zonde om een relatief dure ondervloer te leggen die niet aansluit bij de situatie. Een ondervloer moet geluidsisolatie doen tegen de problemen die aanwezig zijn.