Vloerverwarming en een ondervloer voor laminaat

Steeds vaker worden radiatoren aan de wand vervangen voor een vloerverwarming. Het grote voordeel hiervan is dat kamers gelijkmatig verwarmd worden en je ruimte bespaard dorodat je geen lelijke radiatoren meer aan de wand hoeft te plaatsen. Als je een nieuwe vloer gaat leggen, of het huis gaat renoveren kan het dan ook een slim plan zijn om gelijk vloerverwarming te laten installeren. Let bij een vloerverwarming wel op de juiste ondervloer.

Ondervloer bij vloerverwarming

ondervloer laminaat bij vloerverwarming

Let bij de aanschaf van een ondervloer op of de ondervloer geschikt is voor gebruik bij vloerverwarming. Het kan voorkomen dat als er een verkeerde vloer wordt gelegd de effectiviteit van zowel de verwarming als de ondervloer afneemt. Lees dus bij aanschaf van een ondervloer goed de beschrijving en let op of alle eigenschappen behouden blijven als de vloer onder de ondervloer verwarmd wordt door een vloerverwarming.

Er zijn twee eigenschappen die bepalen hoe geschikt een vloer is in combinatie met vloerverwarming. De gevoeligheid van het materiaal voor veranderingen in het vochtgehalte is er hier een van. Hoe minder gevoelig de vloer hiervoor is hoe geschikter. Ten tweede is de warmteweerstand van de vloer van belang. Dit hangt samen met de dikte en het soort materiaal.

Leggen van een laminaatvloer met vloerverwarming

Let op een aantal zaken bij het leggen van een nieuwe ondervloer en vloer als er vloerverwarming in de kamer ligt. Zet bijvoorbeeld de vloerverwarming drie dagen van tevoren uit. Dit is noodzakelijk om de vloer waarin de vloerverwarming is gelegd goed af te laten koelen. Voor het leggen van een nieuwe laminaatvloer moet de ondervloer niet warmer zijn dan circa 28 graden. Er gaan meestal een paar dagen overheen voordat de vloer voldoende is afgekoeld om een nieuwe laminaatvloer te leggen.

Zodra de vloer gelegd is

Zodra de vloer is gelegd kan de vloerverwarming weer worden aangesloten. Let de eerste paar dagen wel op dat hij niet te warm staat. Laat de nieuwe vloer wennen aan de vloerverwarming door hem de eerste week op de laagste stand te zetten. Dit is nodig om uitzetting en krimping van de nieuwe vloer rustig te laten gebeuren. Als dit te snel gebeurd kunnen er scheuren en barsten ontstaan in de vloer. Na deze week is het natuurlijk geen enkel probleem om de verwarming weer normaal te gebruiken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.