In tegenstelling tot een hardhouten vloer is een laminaatvloer erg dun en vrij instabiel van zichzelf. Waarom? Extra demping om klappen op te vangenĀ  is dus nodig om de kwaliteit van de vloer optimaal te houden. Daarnaast absorbeert een ondervloer geluid, waardoor het lawaai als er overheen gelopen wordt enorm wordt beperkt. Zonder ondervloer voelt het laminaat hard aan onder je voeten, is het lawaaiig en ontstaan er sneller beschadigingen op de nieuwe vloer.

Waarom een ondervloer

  • Een betere warmte-isolatie, waardoor stookkosten lager worden.
  • Verlengt de levensduur van het laminaat.
  • Absorbeert geluid.
  • Loopt prettiger, omdat het klappen opvangt.
  • Kan vocht tegenhouden als het een juiste ondervloer is.

Ondervloeren zijn verkrijgbaar op rollen of in pakken

Ondervloer in platenOndervloeren laminaat zijn gemaakt van eenvoudige materialen en zullen dus niet erg duur hoeven zijn. De meeste rollen zijn een meter breed en kunnen tot 30 meter ondervloer bevatten. Pakken bestaan vaak uit meerdere stukken van ongeveer anderhalf tot twee vierkante meter. De dikte van een ondervloer verschilt van circa twee tot tien millimeter. Als je een ondervloer voor het laminaat aanschaft op een rol, zorg dan dat de lengte van de rol in ieder geval de lengte van je kamer heeft. Zo voorkom je dat lagen over elkaar gelegd moeten worden. Het is niet te voorkomen dat er in de breedte stukken zullen overlappen. Om deze stukken op de plaats te houden kan er gebruik worden gemaakt van een zelfklevende rand op sommige typen ondervloer. Mocht de ondervloer geen zelfklevende rand hebben, kan er gebruik gemaakt worden van plakband of tape.

Waarom soms geen ondervloer aanbrengen

Er zijn vloeren op de markt die de ondervloer al aan de onderkant van de lamellen (laminaatplanken) hebben gelijmd. Let dus goed op of dit niet het geval is, het is in dit geval zonde van het geld om een ondervloer aan te schaffen. Het is zelfs af te raden een ondervloer te leggen onder lamellen die de ondervloer al hebben vastgelijmd. Waarom is dit af te raden? Aangezien ze te veel zullen gaan veren wat erg oncomfortabel loopt en de kans op scheuren in het laminaat groot wordt. En waarom zou je geld uitgeven aan iets dat je alleen maar nadeel oplevert.

Een ondervloer laminaat houdt niet altijd vocht tegen

Waarom niet kopen op een rol?Bekijk goed de productspecificaties van de ondervloer die je aanschaft. Als de ondervloer van het laminaat op een betonvloer wordt gelegd is het aan te raden voor de levensduur van het laminaat om een vochtwerende ondervloer te leggen. Let dus goed op of je wel de juiste vloer voor je kamer aanschaft en waag niet de gok. Het zou jammer zijn als het laminaat krom trekt en je binnen een jaar een nieuwe vloer zou moeten leggen.

Een laminaat ondervloer hoeft niet duur te zijn

Het is vaak niet nodig de dure ‘designer’ ondervloer aan te schaffen. Bekijk goed de productspecificaties of de ondervloer geschikt is voor je situatie. Let vooral op bij vocht of een vloerverwarming. Als een van beide, of misschien allebei, aanwezig is zal er pas een duurdere ondervloer aangeschaft moeten worden.